Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Επιφάνεια

- Φωτογράφος λοιπόν, με τι είδους φωτογραφήσεις ασχολείστε;
- Φωτογραφίζω οτιδήποτε, αρκεί να είναι ωραίο.
- Βιαστική απάντηση, χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω, το ωραίο είναι κάτι πολύ υποκειμενικό κι αφήνει τις περισσότερες ερμηνείες για το αντικείμενο της φωτογράφησης.
- Αντιθέτως, η λέξη ωραίο καλύπτει πλήρως τις δεκάδες σελίδες λεπτομερών περιγραφών που θα μπορούσα να σας πω ως απάντηση, μα τότε θαρρώ από την μία δεν θα σας έμενε τίποτα να θυμάστε από μένα κι από την άλλη θα φαινόμουν φλύαρος και επιδεικτικός. Το ωραίο περιγράφει έναν άνθρωπο, ένα ζώο, ένα αντικείμενο, οτιδήποτε θα κοιτάζατε μία δεύτερη και τρίτη φορά. Αν βέβαια αυτό το κάτι το θέλατε δικό σας, τότε θα σήμαινε πως αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και είμαι σίγουρος, πως αν ρωτούσα τότε γιατί το θέλετε θα μου λέγατε απλά… γιατί είναι ωραίο. Και αυτή σας η απάντηση θα ήταν οικονομία χρόνου γιατί το ωραίο δεν μπαίνει σε μία παράγραφο.
- Περίφημα λοιπόν, καταφέρατε να με πείσετε, μα γιατί τέτοια εμμονή στο ωραίο; Κάτι άσχημο δεν μπορεί να είναι ενδιαφέρον; Εξ άλλου το ωραίο δεν είναι κάτι στατικό, ο χρόνος φθείρει και μεταμορφώνει τα πράγματα. Δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μία εικόνα.
- Δεν με νοιάζει, χάσατε το θέμα της συζήτησης. Μπερδέψατε την πραγματικότητα με ένα επάγγελμα που σκοπός του είναι να αντιταχθεί σε αυτήν. Με άλλα λόγια καθήκον μου είναι να αποτυπώσω μία κίνηση, μία έκφραση, το απειροελάχιστο του χρόνου (που φθείρει), σε μία εικόνα που προκαλεί συναισθήματα. Αν καταφέρω να το κάνω αυτό τότε λύνω και το παράπονο της παραπάνω διατύπωσής σας. Επιπλέον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι μία για πάντα. Το ωραίο δεν είναι το εύμορφο, το ωραίο αγκαλιάζει όλες τις μορφές. Ο συνδυασμός των μορφών είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα.
- Είστε απόλυτος στα λόγια σας και δεν αφήνετε περιθώρια παράπλευρων ερμηνειών. Δεν νομίζετε πως πρέπει να αλλάξετε; Αισθάνομαι, παρόλο που σας ξέρω ελάχιστα, πως θα πρέπει να δείτε τα πράγματα πιο ελαστικά.
- Αλήθεια είναι αυτό που βλέπουμε! Μην με μπερδεύετε, σας παρακαλώ…
- Να σας βγάλω μία φωτογραφία;
- Θέλετε να αλλάξουμε ρόλους;
- Ναι.
- Μα με φωτογραφίσατε ήδη.
- Πότε;
- Όταν μπήκα σε αυτό το μπαρ.
- Και μετά;
- Μετά τίποτα, μείνατε στην επιφάνεια και κοιμηθήκατε ήσυχη, όπως κάθε βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: